Jeśli jakieś danie pojawia się u nas na talerzach tydzień po tygodniu to znak, że jest pyszne i szybko się je robi. Idealnie nada się na obiad w domu i ten który zabierzecie do pracy. Świetnie „przemyca” też cukinię (mam słabość do sezonowych warzyw i owoców), a ta ma potas, żelazo, magnez i witaminę C. Więc to właśnie z tego powodu warto podrasować trochę klasyczną carbonarę.
Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku, a na końcu wpisu czeka na Was wersja do wydruku. A teraz przepis:

Składniki na 4 porcje:
- 1 średnia cukinia — ok. 300 g — starta w całości na grubych oczkach
- boczek — 200 g — pokrojony w paseczki albo kostkę
- makaron — 200 g
- 4 żółtka
- masło (miękkie) — 4 łyżki = 60 g
- 2 łyżki mascarpone
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Krok po kroku:

1. Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
2. Przed odlaniem makaronu, przelejcie do czystej miseczki ok. 6 łyżek wody

3. Boczek podsmażamy na patelni, aż lekko się zarumieni
4. Do podsmażonego boczku dodajemy cukinie, mieszamy wszystko ze sobą

5. Dodajemy na patelnie 2 łyżki masła
6. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem

7. W miseczce łączymy ze sobą żółtka, oliwę z oliwek, masło (2 łyżki) oraz mascarpone
8. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy

9. Składniki z miseczki dodajemy na patelnie + 6 łyżek wody z makaronu. Wszystko ze sobą mieszamy i jeszcze chwilkę grzejemy
10. Teraz są 2 opcje — możemy dodać makaron na patelnię, wszystko wymieszać i nałożyć na talerze, lub osobno nakładać makaron osobno sos — i ja wybieram tę opcję
Życzę Wam smacznego! A jeśli chcecie mieć ten przepis w wersji papierowej, zachęcam do pobrania wersji do wydruku klikając w link poniżej:
POBIERZ PRZEPIS
PS. Już niedługo powiem Wam co zrobić z białkami i mascarpone które zostaną z tego przepisu !
12 komentarzy
Właśnie rozwiązałaś mój problem z brakiem pomysłu na jutrzejszy obiad. 😍👌
Koniecznie daj znać czy Ci smakowało (chociaż nie widzę innej opcji 😊) I zostaw białka i mascarpone! Będziesz miała świetną bazę na pyszny deser ( przepis na dniach) 😊
Uwielbiam carbonarre, ale z cukinią jeszcze nie próbowałam. Czas to zmienić:-) A z białek i mascarpone to może jakiś deser z bezą? Czekam już też na ten przepis 😉 pozdrawiam 😗
Myślę, że i ta wersja będzie Ci smakować 😊
ciepło, ciepło ! Będzie pysznie – obiecuję, że na ten przepis nie będziecie długo czekać 😊
Mmm brzmi smacznie 😀 Musse spróbować jak wrócimy do Polski.
U siebie, razem – wszystko będzie najlepsze na świecie 😊
Ooo lubię takie urozmaicenia tradycyjnych dań, więc muszę spróbować 🙂 a zdjęcia u Ciebie jak zwykle mega apetyczne:-D
Koniecznie spróbujcie! 😊 Nam bardzo posmakowała ta wersja 😊
Kocham carbonare całym mym serduszkiem❤ muszę spróbować z cukinią 💕
Jeśli tak – będziesz też zachwycona tym daniem😊
Jacie 😍 dość, że przepis na takie dobre rzeczy, to jeszcze jaka oprawa! Serio, jestem mega pod wrażeniem jak to pięknie wygląda, jest poukładane i jeszcze super grafika przy pobranym przepisie. Mogłabym wydrukować i powiesić na lodówkę, gdyby nie była w zabudowie 🤦🏻♀️
Tak ogromnie mi miło ! Naprawdę bardzo, bardzo dziękuję – dajesz mi ogromną motywację do dalszego pisania i starania się aby wszystko pięknie wyglądało 💕