Carbonara z cukinią

Jeśli jakieś danie pojawia się u nas na talerzach tydzień po tygodniu to znak, że jest pyszne i szybko się je robi. Idealnie nada się na obiad w domu i ten który zabierzecie do pracy. Świetnie „przemyca” też cukinię (mam słabość do sezonowych warzyw i owoców), a ta ma potas, żelazo, magnez i witaminę C. Więc to właśnie z tego powodu warto podrasować trochę klasyczną carbonarę.

Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku, a na końcu wpisu czeka na Was wersja do wydruku. A teraz przepis:

Składniki na 4 porcje:

  • 1 średnia cukinia — ok. 300 g — starta w całości na grubych oczkach
  • boczek 200 g — pokrojony w paseczki albo kostkę
  • makaron — 200 g
  • 4 żółtka
  • masło (miękkie) — 4 łyżki = 60 g
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Krok po kroku:

1. Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu

2. Przed odlaniem makaronu, przelejcie do czystej miseczki ok. 6 łyżek wody

3. Boczek podsmażamy na patelni, aż lekko się zarumieni

4. Do podsmażonego boczku dodajemy cukinie, mieszamy wszystko ze sobą

5. Dodajemy na patelnie 2 łyżki masła

6. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem

7. W miseczce łączymy ze sobą żółtka, oliwę z oliwek, masło (2 łyżki) oraz mascarpone

8. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy

9. Składniki z miseczki dodajemy na patelnie + 6 łyżek wody z makaronu. Wszystko ze sobą mieszamy i jeszcze chwilkę grzejemy

10. Teraz są 2 opcje — możemy dodać makaron na patelnię, wszystko wymieszać i nałożyć na talerze, lub osobno nakładać makaron osobno sos — i ja wybieram tę opcję

Życzę Wam smacznego! A jeśli chcecie mieć ten przepis w wersji papierowej, zachęcam do pobrania wersji do wydruku klikając w link poniżej:

POBIERZ PRZEPIS

PS. Już niedługo powiem Wam co zrobić z białkami i mascarpone które zostaną z tego przepisu ! 

12 komentarzy

    1. Koniecznie daj znać czy Ci smakowało (chociaż nie widzę innej opcji 😊) I zostaw białka i mascarpone! Będziesz miała świetną bazę na pyszny deser ( przepis na dniach) 😊

        1. Myślę, że i ta wersja będzie Ci smakować 😊
          ciepło, ciepło ! Będzie pysznie – obiecuję, że na ten przepis nie będziecie długo czekać 😊

      1. Jacie 😍 dość, że przepis na takie dobre rzeczy, to jeszcze jaka oprawa! Serio, jestem mega pod wrażeniem jak to pięknie wygląda, jest poukładane i jeszcze super grafika przy pobranym przepisie. Mogłabym wydrukować i powiesić na lodówkę, gdyby nie była w zabudowie 🤦🏻‍♀️

        1. Tak ogromnie mi miło ! Naprawdę bardzo, bardzo dziękuję – dajesz mi ogromną motywację do dalszego pisania i starania się aby wszystko pięknie wyglądało 💕

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.