Chili con carne w tortilli

Chili con carne zapiekane w tortilli to jedna z moich ulubionych propozycji na lunch do pracy. Może nie jest to jedno z tych dań które zachwyci wyglądem – za to smakiem na pewno! To, że dość szybko się je robi to dodatkowy plus.

Przygotowałam dla Was przepis, wraz ze zdjęciami krok po kroku. Na końcu tego wpisu, czeka wersja do wydruku. Mam nadzieję, że ten dodatek Wam się spodoba! Sama bardzo lubię mieć przepisy w wersji papierowej, a drukowanie bezpośrednio ze strony zazwyczaj kończy się kilkoma nieczytelnymi kartkami. Korzystajcie więc do woli ! A teraz przepis:

Składniki:

  • 6 dużych tortilli
  • 400 – 500 g mięsa mielonego
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów (ja wybieram w kawałkach z ziołami)
  • 150 g sera żółtego
  • średnia cebula
  • łyżka oleju
  • sól, przyprawa do mięsa mielonego, chilli, ostra papryka, słodka papryka

Krok po kroku:

1. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej woka, lub inną dużą patelnię) i wlewamy łyżkę oleju.

2. Cebulę kroimy w grubszą kostkę

3. Na patelnię dodajemy cebulę, podsmażamy chwilę (aż się zeszkli)

4. Dodajemy na patelnię mięso mielone

5. Doprawiamy całość solą oraz przyprawą do mięsa mielonego. Mieszamy i smażymy, aż mięso będzie w pełni usmażone

6. Dodajemy puszkę odcedzonej kukurydzy

7. Dokładamy puszkę czerwonej fasoli (odcedzonej i przepłukanej zimną wodą)

8. Dodajemy puszkę pomidorów

9. Doprawiamy sporą ilością słodkiej papryki. Ostrą papryką oraz chili, solą według uznania

10. Wszystko ze sobą mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku

11. Nastawiamy piekarnik do nagrzania – góra/dół – 180 stopni

12. Wracamy do patelni i zdejmujemy ją z ognia

13. Farsz rozkładamy na 6 tortilli

14. Zawijamy tortille i układamy je w naczyniu żaroodpornym obok siebie

A jeśli nie wiecie jak zwinąć taką tortille – na filmiku macie ściągę !

15. Całość posypujemy żółtym serem (jeśli nie macie kawałka sera do starcia – śmiało połóżcie plasterki)

16. Naczynia nie przykrywamy, wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut

17. Wyjmujemy naczynie żaroodporne z piekarnika i nakładamy tortille na talerze

Życzę Wam smacznego! A jeśli chcecie mieć ten przepis w wersji papierowej, zachęcam do pobrania wersji do wydruku klikając w link poniżej:

POBIERZ PRZEPIS

33 komentarze

    1. Oo to wygląda pysznie 🙂 W tortilli jeszcze nie robiłam, więc już wiem co zrobię któregoś dnia na obiad 😎 A że mój mąż nie lubi chili to wszystko będzie dla mnie 😜😂

      1. Spryciara 🙂 ! Zawsze można zrobić łagodną wersję, a na koniec podzielić farsz i zrobić część łagodną, a część ostrą 🙂

  1. Kurcze aż szkoda, że mój mąż nie jest fanem takiej kuchni ☹ przepis brzmi przepysznie na dodatek ja uwielbiam pikantne rzeczy, no ale cóż… Może kiedyś, na jakąś imprezę..😉

        1. Zawsze możesz pominąć ostre przyprawy i kiedy farsz będzie gotowy, podzielić go na pół i tylko do swojej części dodać ostrą paprykę i chili. 🙂

    1. Jeszcze nie próbowałam ale myślę że jak tylko nadejdzie długi jesienny wieczór to wykorzystam przepis i zrobię bo czytając az nabrałam ochoty na nie 😃czekam na więcej przepisów. I super pomysł z wydrukiem w ten sposób (ja dwie lewe ręce w kuchni) mogę stworzyć mini książkę kucharską z Twoimi przepisami i sięgać do niej kiedy tylko najdzie mnie ochota na coś smacznego 😃 😃

      1. To danie jest idealne na chłodniejsze dni🙂. To, że będziecie drukować te przepisy, tworzyć z nich właśnie mini książki kucharskie – będzie dla mnie ogromną radością 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.